Лека форма на тежка депресия

по Станислав Стратиев

Постановка – Йонко Цонев и Светослав Пеев
Сценография – Елица Андреева
Композитор – Юри Ступел
Движение - Ива Караманчева

Участват: Светослав Пеев, Веселин Цанев, Ивайло Калоянчев, Росица Александрова, Милена Аврамова, Мартин Каров, Петко Каменов, Константин Икономов, Красимир Куцупаров
със специалното участие на НИКОЛА АНАСТАСОВ

Снимки - Красимир Арабаджиев

Цени на билетите - 10, 12 и 16 лв.

Дами и господа, животът е пълен с недоразумения...
Непрекъснато нещо не ни достига. Ту Свобода, ту робство,
Ту малко лудост, ту малко разум. Ту социализъм,
Ту капитализъм. Не ни достига, дами и господа!
Не ни достигаха мислещите.
После не ни достигаха инакомислещите.
След това инакодействащите.
После инакогласуващите.
Непрекъснато нещо не ни достига дами и господа.
Като има идеали – не достигат капитали.
Като има капитали – не достигат идеали.

Светослав Пеев е роден на 4 април 1939 г. в София. Завършва актьорско майсторство при проф. Желчо Мандаджиев през 1964 г. От 1967 г. до 1997 г. е актьор в Сатиричния театър, а между 1986 и 1989 г. е директор на театъра.  Изиграл е над 70 театрални роли, сред които героите на Стратиев: Иван Андонов - „Римска баня” (1974), Иван Андонов - „Сако от велур” (1976), Виртуоз - „Рейс” (1980), Лекар - „Максималистът” (1984), Директор на театър - „Балкански синдром” (1987). През 2006 г. Светослав Пеев поставя „Римска баня” на сцената на Сатиричния театър.
Светослав Пеев има над 100 телевизионни роли. Снимал се е в 23 филма, сред които “Мъже в командировка”, “С деца на море”, “Приятели за вечеря”, “Изпити по никое време”, “Матриархат”, “Войната на таралежите”, “Баща ми бояджията”.


Йонко Цонев е роден на 18 юли 1980 г. в София. Завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Снежина Танковска през 2006г. От 2004 г. до сега има 15 постановки в различни градове като Сливен, Перник, Дупница, Кърджали и София. В периода от 2008 г. до 2010 г. е ръководител на отдел „Художествено-творчески въпроси” в Държавен музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова” гр. Кърджали.

 


”Светофарът свети само червено в „Лека форма на тежка депресия” - интервю на Светослав Пеев, “Дарик радио”

”Кольо Анастасов виси в Сатирата. Големият актьор излиза в “Лека форма на тежка депресия” по текстове на стария си приятел Станислав Стратиев” - Албена Атанасова, в. “Стандарт”

”Стратиев позна преди 20 години какво ще се случи днес” - интервю на Светослав Пеев, в. “Класа”

Репортаж за премиерата в “Денят започва с култура”, БНТ

”Спомен за Станислав Стратиев” - “Нощни птици”, БНТ

Репортаж по Нова телевизия за премиерата

Светослав Пеев и Никола Анастасов гости в “Карбовски Директно”, Нова телевизия

”Лека форма на тежка депресия” - Августа Манолева, “Програмата”

Всички заглавия

На сцена от:
1

Милена Цанкова:

публикувано на: 16 2012 03:01:41
Милена Цанкова

Много актуална постановка за съвременния живот, който живеем. Хубаво е да бъде гледан от повече хора и от повече от управляващите ни политици... Защото злободневните теми от ежедневието на хората са поднесени отново по деликатен начин, с едва доловим “крясък” и зов за помощ да се обърне внимание на това, което отново не ни достига, за да сме добре - независимост, сила, власт, пари, разбиране...

2

Елица:

публикувано на: 18 2012 05:01:57
Елица

Съжалям да го кажа, но не ми хареса. Беше скучно. С изключение на промеждутъците с гласа на радио-говорителя (култовият говорител на прогнозата за времето) щях да заспя. Един път не се усмихнах.
Нямам предвид играта. Имам предвид начина на пресъздаване на постановката на Станислав Стратиев ...
И към управителя на театъра:
можете да изгубите някой лев, но вземете махнете един ред със седалки, за да може хората над метър и петдесет да седят спокойно без да се сгъват на пет. Благодаря предварително ..

3

Анна:

публикувано на: 10 2012 03:02:48
Анна

Не ми хареса. Тази постановка е като съшит от разноцветни кръпки костюм. Извинете, но сте направили от текстовете на Стратиев нещо като тюрлюгювеч от тъпи смешки. Имаше само един силен монолог на Петко Каменов, който спаси положението и, естествено, присъствието на Никола Анастасов. Всичко останало беше провал.

4

Наталия:

публикувано на: 15 2012 04:03:42
Наталия

Трудно е да погледнеш действителността в очите, особено ако е толкова депресираща като българската. Затова мисля, че на повечето зрители не им допада този дълбок поглед в душевната ни драма, породена от мизерията, от опитите ни да оцелеем чисто физически. Пиесата е разтърсваща и няколкото плана в нея не са кръпки, а основните сфери, в които българите имаме най-големи проблеми. Браво на Стратиев! Браво на режисьора! Браво на артистите! Благодаря ви много за това изживяване!!!

5

даниела:

публикувано на: 03 2012 12:04:42
даниела

чудесен спектакъл - органични монолози, злободневен смях през сълзи, истински катарзис за изнурените ни души!

6

Джонката:

публикувано на: 03 2012 01:04:33
Джонката

Хубавото е че всеки сам преоткрива себе си в постановката. За едни е смешна, за други философска, за трети тъжна - други не виждат смисъл (съжалявам тези хора) и всеки сам си вади изводи за това което е чул, видял, изпитал и усетил по време на представлението. А също така, Н.Анастасов .... трябва ли повече да ви убеждавам ?

7

Ели:

публикувано на: 18 2013 12:05:10
Ели

Постановката е в топ 3 на фаворитите ми от последните години! Невероятна актьорска игра, поклон пред Никола Анастасов! С една дума: БЛЕСТЯЩО!

8

Жени:

публикувано на: 18 2013 12:05:28
Жени

Снощи я гледах за пръв път. Смях се много, а на финала ръкоплясках през сълзи. Разсмиват те и ти става болно в същото време. Защото и аз съм с единия крак навън. Светослав Пеев е разкошен, а за Никола Анастасов каквото и да се каже, все ще е малко. Силно присъствие и на Петко Каменов.

9

Иван:

публикувано на: 23 2014 10:12:09
Иван

Постановката е ужасна. Гледал съм пиесите на Ст. Стратиев много пъти. Това тук е кошмар и определено не е той. Извадени от контекст реплики. Някакво заиграване с по-елементараните зрители. Всичко казано е вярно, но такъв морализаторски тон просто убива.
Славчо Пеев си е все така посредствен, както си е бил винаги.
Е, естествено, Н. Анастасов си е на ниво. Той всъщност придава на спектакъла вид на театрално представление, а не на драм-съставски опит за излизане пред публика.
Много съм разочарован.

10

Margon:

публикувано на: 12 2015 12:03:51
Margon

Пиесата си е ОК. Изпитвам ужас от назидателен тон, но тук не го усетих точно така. Като се замисля, българите сме майстори в изнасянето на мини-лекции по всякакви въпроси - биология, химия, физика, политика, икономика - няма граници за нашия интелектуален хоризонт. И това е показано по много симпатичен начин в пиесата. Ако сте тъжни и в лошо настроение, загубили чувство за хумор - подарете билета на приятел. Аз съм доволна, че отидох. Много ме докосна възрастният човек, изигран от Никола Анастасов - точно и по Стратиевски засегната темата за правото на избор.

11

Grozdan:

публикувано на: 12 2015 01:03:58
Grozdan

Вчера, бяхме на постановката. Артистите играха много добре и бяха на ниво. Допадна ми и музикалният съпровод. Показвайки проблемите на обществото, артистите бяха много позитивни, сякаш ти казват “ще намерим начин да оправим нещата”. Но като цяло, сюжетът ми се струва остарял и би имал особено значение ако сега бяхме 90-те години на 20 век. Затова и самата постановка не ми беше много интересна.

Моля въведете кода от полето:


Вашия коментар: